Българският комунизъм
Centre for Advanced Study Sofia
EN | БГ
20 Април 2024
-------------
Българският комунизъм
Новини / Събития

24 Октомври 2008
"Паметниците на комунистическия режим"

Проектът "Следа" е културен проект за разглеждане на наследствената стойност на паметните архитектурни обекти от социалистическия период в България, целящ тяхното интегриране в социалното и културното пространство на съвременния град. Проблематиката се организира около въпроса за значението на тези обекти днес и за техния потенциал като архитектурни и урбанистични творби, културни феномени и съставни части от градския пейзаж.

Целта на проекта е да открие обществен дебат относно бъдещето на монументалните архитектурни комплекси, който да освети въпросите и очакванията, които будят тези места, чрез един аналитичен и творчески подход. Нашият колектив цели, без никакви табута, да събере вьзгледите и да формулира очакванията на европейските граждани, относно реконсрукциятa на обществените, наситени със спомени пространства, с които изобилстват нашите градски територии. Проектьт предлага да се изработи работна платформа, на която всеки би могал да остави следа от собствената си памет, касаеща паметното градско пространство.

В рамките на проекта „Следа” на Aсоциация „Аршинеф“ (Лион, Франция), Aсоциация "Пясъчен часовник" (България) и Колективът „Имаж-А-Мо“ (Париж, Франция):

24 октомври (петък) 2008, 9.00 ч. - 18.00 ч., Червената зала, Център за култура и дебат "Червената къща",

Монументалните комплекси на комунистическия режим в съвременния европейски град. Едно бъдеще под въпрос?
интердисциплинарен семинар

С участието на Николай Вуков (Доктор по история, научен сътрудник I ст. в Института за фолклор – БАН), Меглена Златкова (доктор по социология, етнолог, преподавател в катедрата по Етнология и философия, Пловдивски Университет), Милена Якимова (социолог, преподавател асистент в катедрата по Социология, Софийски Университет), Йоана Йоса (архитект и урбанист, докторант в Института по Урбанизьм Париж 12), Елица Станоева (философ и историк, редактор в списaние „Критика и Хуманизьм”, основател на фондацията за Градски Изследвания), Милена Гест (доктор по география, преподавател в Университета по Архитектура в Норманди), Емилия Кълева (архитект), Елена Димитрова (Доцент архитект, преподавател в УАСГ, катедра „Градоустройство”), Николай Савов (историк, автор на книгата „Паметниците на Варна” – антология на монументалното строителство във Варна от ІІІ век до днес.), Жан Пиер Фрей (професор архитект- социолог, преподавател в Института по Урбанизьм Париж 12), Благовест Вълков (професор архитект, преподавател в УАСГ, катедра „Обществени сгради”) и Румен Сарефимов (директор на Дирекция „Култура и духовно развитие” в Община Варна).

24 октомври (петък) 2008, 19.00 ч., Червената зала

Паметникът пред НДК – какво да се прави?
дебат

Още при издигането му в далечната 1981 г., паметникът, посветен на 1300 години от създаването на българската държава, получи сложни и обидни наименования от столичани. Днес, 27 години по-късно, той е в окаяно състояние и опасно се руши. Да се възстанови ли паметникът? С какви пари – държавни или общински? Да се разруши ли, в името на недостигащото място за зелени площи и градинки във все по-урбанизирания център?... Или пък да се запази като символ на недопостроения комунизъм - недовършен, скалъпван с некачествени материали за помпозни цели, но винаги навреме за поредното тържествено откриване?

Дебатът има за цел аргументирано отстояване на различни позиции на общината, държавата, интелектуалците, урбанистите, инициативния комитет за реставрацията и заинтересованите граждани.

Участници: Христо Друмев (генерален директор на Националния дворец на културата, учредител и председател на Управителния съвет на съюз "Произведено в България), арх. Тодор Булев (зам. председател на Управителния съвет на САБ), Лъчезар Бояджиев (визуален артист) и Петър Диков (главен архитект на София)

Модератор - Георги Лозанов

24 октомври (петък) 2008 г., 18.00 ч. – откриване

25 октомври – 6 ноември, между 15.00 ч. и 19.00 ч, с изключение на неделя, зала "Безименна" и зала "Гъливер"

Archinef Association (Lyon, France), „Images–A-Mot“ collective (Paris, France) and Sand Glass Association (Sofia) present:

СЛЕДА
фото изложба

Тази фотографска изложба предлага авторски гледни точки към темата за паметниците от комунистическото ни минало. Изложбата е авторски поглед и представя фотографии на Надежда Юрукова, Борис Мисирков & Георги Богданов, Александър Йорданов, Никола Михов, Марко Крожак (Събрия) и Красимир Умарски.

 
14 Февруари 2016
 
Публично представяне: "Държавна сигурност - предимство по наследство"
 
Институт за изследване на близкото минало и Фондация „Конрад Аденауер“ ви канят на представянето на книгата от поредицата „Минало несвършено”
 
още...
9 Декември 2015
 
Държавна сигурност – профсъюзите, стопанският живот и работниците
 
представянето на 28-ия документален сборник от поредицата „Из архивите на ДС”
 
още...

Обратно към новините

Календар на събитията

next
април 2024
next
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
в новини
в библиография
в каталог
навсякъде
 

Библиография

Пламен В. Петров
 
Изкуство и власт в България през 70-те години на ХХ век
 
София: Издателство на Софийски университет, 2021
 
Пълна библиография
a
 С финансовата подкрепа на Отворено Общество
С финансовата подкрепа на Отворено Общество
Продукт на Webfactory Bulgaria