Българският комунизъм
Библиография
"Горяните. Сборник документи. Том II (1949-1956 г.)", т.2
АвторСборник
ИздателствоГУ на архивите при МС/Държавна агенция "Архиви", 2011
Бележки, ключови думи

Вторият том от документалния корпус "Горяните (1949-1956)" предлага на вниманието на читателите непубликувани до този момент свидетелства за съпротивата срещу наложения в България след 1944 г. социален и политически модел на управление. В докладите, рапортите и справките на сътрудниците на ДС, в протоколите от разпитите на задържаните, в текстовете от следствените и съдебните дела, съхранявани основно в АМВР, ЦВА и ЦДА, се съдържат сведения за размаха на горянското движение, за неговия характер, програмни цели, въоръжение и тактика.

В книгата тематично са представени прояви на недоволство сред българското население от действията на правителството след 1949 г.; данни за нелегалните организации и горянски групи в Пазарджишко, Ямболско, Старозагорско, Сливенско, Поповско, Русенско, Пловдивско, Казанлъшко и Самоковско; свидетелства за съществуването на малки нелегални въоръжени групи и самостоятелно действащи горяни; материали за ликвидирането на нелегалната горянска съпротива. Чрез публикуваните документи възкръсват имена на участници в горянското движение, тяхната политическа принадлежност, имотно състояние и образование, както и щрихи от начина им на живот.

Сборникът е ценен принос за по-пълното възстановяване и анализиране на генезиса, развитието и гибелта на явлението "горяни" първото съпротивително движение срещу комунистическия режим след Втората световна война.

ТемиЕмиграция/Опозиция/Репресии

Пълна библиография

a
 С финансовата подкрепа на Отворено Общество
С финансовата подкрепа на Отворено Общество
Продукт на Webfactory Bulgaria