Българският комунизъм
Библиография
"Забрана за четене"
АвторСтефан Табаков
ИздателствоСофия: Работилница за книжнина "Васил Станилов", 2008
Бележки, ключови думи

ЗАВЕЩАНИЕ
Вместо увод

АЗ РАЗСЕКРЕТЯВАМ

,О, Боже, отвори небето да видиш какво става на земята!" Майка ми (Извадка от досието)

Докато в страната ни непрекъснато от 17 години се говори за „разсекре-тяване" на проклетите досиета на ДС, аз го върша без оглед и съображения за последствия. Комунистическият режим, установен у нас с насилие и чужда помощ след 9. IX. 1944 г., е един от най-тежките периоди на българската история. Хора, държани в заблуда, репресия, насилие — това са неговите неизменни характеристики.

Държавна сигурност като подвластник на КГБ и Политбюрото на БКП (сега БСП) не е била само една тайна или само разузнавателна служба, а една терористична организация срещу собствения си народ. Тя е отвличала, измъчвала, убивала. Тя е била гръбнакът на една тоталитарна система, която направи от един свободолюбив народ затворници в собствената си страна. И не бива да се мълчи!

Ето защо смятам за мой морален дълг в името на истината и справедливостта да разкрия грозното уродливо лице на т.нар. социалистическа действителност и да дам на историята всичко, каквото съм успял да докопам от тъмните архиви на ДС в София и Михайловград, сега Монтаиа, с мисълта да не се забравят сторените злини.

И ако някой се опита да ме обвини или упрекне: ,,защо се ровя в миналото ", засягало виновни и „ невинни ", да се обърне към авторите на тези, макар и осакатени досиета — доброволни или платени ченгета, офицери от ДС, полковници и генерали от различните управления: на МВР, Първо, Второ, Шесто...

И ако не се „разсекретят " изцяло досиетата ведно с т.нар. картончета с псевдонимите, и докато няма съдебни наказания за престъпниците, и докато не се оскверни и официално осъди злокобното комунистическо минало, няма да имаме правова и свободна държава България, достойна в Европа!

Заветът, който е бил спътник през целия ми живот е: „СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ". За мен свободата и истината, достойнството и честта ми са най-свети! Именно поради тази причина настоящата книга е моето призвание към всички, особено към младото неосквернено поколение.

Надявам се да го оцените подобаващо!

Виена, юли 2007 г.

Стефан ТАБАКОВ

ТемиЕмиграция/Опозиция/Репресии

Пълна библиография

a
 С финансовата подкрепа на Отворено Общество
С финансовата подкрепа на Отворено Общество
Продукт на Webfactory Bulgaria