Българският комунизъм
Библиография
"Спомени на затворника", том 1-2
АвторГеорги Константинов
ИздателствоСофия: Издателска къща "Шрапнел", 2006
Бележки, ключови думи

REQUIEM ЗА КОПОИТЕ от ДС

Представих ги зли, тъпи, жестоки, еднопланови и униформени – не поради някаква манихейска злоба. Нещо повече – търсих с фенер поне един човек сред тях – от милиционерите и надзирателите до полковниците и генералите им, но не намерих такъв. Дори и да го е имало, „работата“ в тъмното ведомство го е умъртвила. Те нямаха души, нито сърца. Те бяха роботи, които се стремяха да убият всичко човешко.

Властолюбие, алчност и лакомия, прикривани със „защита на социализЪма от враговете на работническата класа“ и садистична отмъстителност заради изхрачените в лицето им истини са основните неща, които бих упоменал, ако трябва аз да издавам характеристика на копоите и най-вече на тяхните вдъхновители и подстрекатели от Политбюро на ЦК на БКП.

Когато беше отменена „историческата необходимост“ никой от тях не се съпротивляваше, никой не пожела да воюва за „идеала“, а се надпреварваха като стадо свини кой пръв ще стигне до новата „пазарно-демократична“… копаня. Остатъците и изтърсаците им вкупом станаха набожни, черкуваха се със свещи в ръка при своя агент Максим и го викаха заедно с клира да освещава офисите, банките и холдингите им.

Историята не помни по-ревностни салтоморталета и във външната политика, когато обърнаха гръб на московските си чорбаджии и предоставиха услугите си на новите вашингтонски господари срещу гарантиране на известен дивидент* и безнаказаност за старите им и нови престъпления…

*ДИВИДЕНТ – дял от печалбата, която всеки акционер получава пропорционално на акциите, издадени от акционерното дружество срещу вложения от него капитал.

ТемиЕжедневие/Общество/Памет, Емиграция/Опозиция/Репресии

Пълна библиография

a
 С финансовата подкрепа на Отворено Общество
С финансовата подкрепа на Отворено Общество
Продукт на Webfactory Bulgaria