Българският комунизъм
Библиография
"История на комунизма в България" т.1-2
АвторДиню Шарланов
ИздателствоСофия: СИЕЛА, 2009
Бележки, ключови думи

ПРЕДИСЛОВИЕ

Историята от политическо средство към наука

В нашата най-нова история са заровени ужасни тайни. Те са резултат от съветизацията на България, която Москва, след две десетилетия усилия и брутален натиск, на 9 септември 1944 г. успя да наложи над нашите земи.

Марксистката историография ги премълчава, размива и даже оправдава,а днес вече счита, че жестокостите на комунистическата тоталитарна държава не бива да бъдат разкривани. В замяна на това, и то съвсем съзнателно, вниманието, по повод и без повод, се насочва към нацистките репресии, за да не бъдат видени още по-жестоките престъпления накомунизма1. Истина е, че на Нюрнбергския процес, проведен от 20 ноември 1945 до 1 октомври 1946 г., на който подсъдими са 24 лица за престъпления против мира и човечеството, има представители на Сталин.Макар и наложено от конкретните исторически условия, това е неетично и възмутително. Болшевиките са създатели на модерната тоталитарна държава през XX в., а нацистите са техни последователи, и то 16 години по-късно, като се стремят да достигнат варварските им жестокости, но не успяват. По време на комунистическата тоталитарна система, разпространила се на четири континента, са избити четири пъти повече хора, отколкото при нацистките (100 милиона към 25 милиона души)2. Къде трябва да се търси източникът на масовите избивания при комунистическите режими в Съветския съюз, в Източна Европа и в Азия?

---

Пълният текст на предисловието може да свалите от тук.


В случай, че посочената връзка не работи, моля, обърнете се към администратора на портала!
ТемиЕмиграция/Опозиция/Репресии, Идеология/Власт, Икономика/Политика/Лидери, Наличен в електронен формат, Култура/Елити/Дисиденти

Пълна библиография

a
 С финансовата подкрепа на Отворено Общество
С финансовата подкрепа на Отворено Общество
Продукт на Webfactory Bulgaria