Българският комунизъм
Библиография
"Лушин - никога вече комунизъм, Том IV"
АвторИван Гаджев
ИздателствоСофия: ИИБЕ "Иван Гаджев", 2005
Бележки, ключови думи

Настоящият сборник от документи и материали "Лушин - никога вече комунизъм " - т. IV е продължение на започнатото с изданията "Лушин - моята Голгота " - т. I, "Лушин - нашата Голгота " -т.II и "Лушин - българската Голгота " - т. III. В новия IVтом се представят нови факти за страданията, преживени в една или друга степен от десетки и стотици хиляди хора по време на комунистическите репресии в България.

Изнасят се факти за преживяното от осъдени по т. нар. "народен съд". На преминали през комунистическите концентрационни лагери и затвори. На осъдени от монтирани политически съдебни процеси. На инквизирани в подземията на Комитета за държавна сигурност (КДС). На изселвани и лишавани от право на образование, труд, местоживеене. Страданията на множество заможни, бедни и честни българи, станали свидетели на всевъзможни репресивни мерки срещу себе си, своите приятели и близки. Разкази на българи, преживели нечуван физически и психически тормоз.

Привеждат се нови документални свидетелства - за съветската окупация, "народния съд", обезглавяването на българската армия.

Продължаваме темата за жертвите на комунистическия холокост с нови списъци за избити невинни български граждани. В книгата е включена и една изповед на второто поколение - децата на репресираните. Съдбата на поколенията, белязан от травмата на изтезанието, ще поддържа живо ужасното наследство от терора в българското общество, докато не бъдат реабилитирани изцяло и в името на справедливостта жертвите на комунизма, техните наследници и цялото общество.

ТемиЕмиграция/Опозиция/Репресии

Пълна библиография

a
 С финансовата подкрепа на Отворено Общество
С финансовата подкрепа на Отворено Общество
Продукт на Webfactory Bulgaria