Българският комунизъм
Библиография
"Лушин - моята Голгота. Том I"
АвторИван Гаджев
ИздателствоСофия: Институт по история на българската емиграция "Илия Гаджев", 2004
Бележки, ключови думи

ПРЕДГОВОР

Поредицата от документални книги "Лушин..." - том първи-пети, създадох в памет на моя баща Илия Тодоров Гаджев, обикновен учител, споделил по исторически каприз съдбата на регенти, министри и личности, чиито имена ще останат неразривно свързани с недалечното ни минало. Неговата мъченическа смърт, подобна на хиляди други, не може да бъде оправдана с пилатовски извинения на прекръстилите се комунистически идеолози, че "такова било времето", че трябва по християнски да си простим. Всъщност отдавна е установено, че това е съзнателно обмислена кампания, част от глобалната стратегия на Сталин за предварителна груба чистка в завзетите от съветската армия територии, което трябвало да отвори пътя за проникване на червената чума и в най-отдалеченото кътче на Европа. Неин обект били интелигентните и будни хора, които винаги са проявявали склонност към преосмисляне на политическите и обществените тенденции, непроявилите симпатия към комунистическите идеи. При това убийствата били нагледно предупреждение какво очаква всекиго, дръзнал да се усъмни в историческата мисия на комунизма. Сред избитите без съд и присъда е и баща ми, народният учител Илия Гаджев, арестуван на 13 септември 1944 г. и убит на 5 октомври заедно с 38 други набелязани жертви от Неврокопско и Разложко - почти всички членове или симпатизанти на ВМРО.

Лобното място на баща ми е добринищката местност Лушин, до някогашната землянка на възвеличавания доскоро "първи български партизанин" Иван Козарев, а всъщност крадец, принуден да избере шумкарството, за да избегне грозящата го съдебна присъда.

Разкопки през пролетта на 1990 г. доказаха, че там са убити хора между 35 и 60 години, 12 от които с изстрел от упор в тила, а мнозина с удари на кирки.

Спирам се специално на случая с моя баща не толкова от чувство за синовен дълг, а и заради факта, че в кончината му и паметта за него по странен начин проличават всички похвати от арсенала на комунистическата деспотична система - от открит терор, демагогия, прикриване на мръсни дела под пресилено патетични лозунги до откровени лъжи и исторически фалшификации. Без да съм привърженик на библейското "Око за око, зъб за зъб!", аз не мога да забравя отнетото детство, преживении огорчения, които ме накараха да търся сигурност отвъд континента. Малка утеха би било да чуя откровено, чисто човешко извинение поне на едно от послушните оръдия на комунистическата камора, причинила страдания на толкова хора. Но те продължават да се крият до последен дъх зад леденото самочувствие на верни бойци на партията, изпълнявали, без да се замислят, нейните повели. Продължават да крият и историческата истина. За горните събития през 2003 г. бе издаден сборникът "Лушин - моята Голгота". Смятах, че с това съм изпълнил синовния си дълг. Доволен бях, защото истината излезе наяве.

Надявам се, че който е чел това първо издание, се е убедил, че свидетелствата за Голготата, наречена Лушин, са потресаващи.

Много скоро разбрах, че стореното от мен е недостатъчно, затова допълних и през 2004 г. преиздадох "Лушин - моята Голгота" като първи том от поредица издания.

--- Иван Гаджев ---

ТемиЕмиграция/Опозиция/Репресии

Пълна библиография

a
 С финансовата подкрепа на Отворено Общество
С финансовата подкрепа на Отворено Общество
Продукт на Webfactory Bulgaria