Българският комунизъм
Библиография
"Горещо червено"
АвторИвайла Александрова
ИздателствоСофия: ИК "Жанет-45", 2008
Бележки, ключови думи

Всичко започва от интервю със съпругата на Райко Алексиев – Весела. И след него потича мътната река на миналото, излиза на повърхността, помита авторитети, лицемерие и наслагвания. Тази книга е плод на деветгодишно истинско журналистическо разследване. Текстовете в романа въздействат в няколко аспекта: историята – като факти и документи, личностите – морал и поведение, и съдбите на стотици случайни и неслучайни хора – смлени от "особеностите" на времето.

--- Мария Станкова ---

"Горещо червено" на Ивайла Александрова е художествено-документална книга за съдбата на българската интелигенция, обхващаща периода от 1935 до 1965 г. през историята за трагичната участ на художника Райко Алексиев. Три наситени с политически катаклизми десетилетия на насилие, злощастия и духовен погром, чието отражение върху поведенческия модел на българските интелектуалци остава живо и до днес. Самият исторически разказ за присъствия, позиции, реакции и избори, подкрепен от документалното, успява да се предпази от пристрастия, внушения и гледни точки, които биха подвели читателя в посока към ново митологизиране.

--- Малина Томова ---

Откъс от документалния роман на Ивайла Александрова може да прочетете от страниците на в-к "Литературен вестник" или да свалите като PDF.


В случай, че посочената връзка не работи, моля, обърнете се към администратора на портала!
ТемиНаличен в електронен формат, Идеология/Власт, Култура/Елити/Дисиденти

Пълна библиография

a
 С финансовата подкрепа на Отворено Общество
С финансовата подкрепа на Отворено Общество
Продукт на Webfactory Bulgaria