Българският комунизъм
Библиография
"Студената война. Нова история"
АвторДжон Луис Гадис
ИздателствоСофия: ИК "Кралица Моб", 2007
Бележки, ключови думи

Все още има хора, които си спомнят какво значи да се живее в сянката на Студената война. Как възниква този конфликт? Как съюзниците от Втората световна война изведнъж попадат в различни военни лагери? Как лидерите обясняват това ново противопоставяне и как народите го проиемат?

Джон Гадис, професор в Йейл и водещ историк на Студената война, се опитва да намери отговори на много от въпросите. Не само какво се е случило, но и защо - защо Съветският съюз потиска бунтовете в Източна Германия, Унгария и Чехословакия. Какво стои зад Суетцката и Карибската криза, зад сблъска на Кенеди и Хрушчов. Какъв е смисълът на войните в Корея, Виетнам, Афганистан. Как Никсън и Мао стигат до разбирателство, какви са целите и как ги преследват Йоан-Павел ІІ, Рейгън, Тачър и Горбачов? Къде е мястото на България в глобалното противопоставяне?

Авторът обобщава изводите на анализаторите от последните десетилетия, опира се на огромен документален материал и изгражда един разбираем, рационален и увлекателен разказ за свето от втората половина на XX в.


Популярно, но компетентно и безпристрастно изложение върху Студената война от йейлския професор Джон Луис Гадис. Водеща нишка в книгата е изследването на начините, по които идеите се оказват по-силни от силата – било на Изток или на Запад. Забележително немарксистко четиво.
--- Литературен вестник, бр. 31, 3-9.10.2007 г. ---

Пълна библиография

a
 С финансовата подкрепа на Отворено Общество
С финансовата подкрепа на Отворено Общество
Продукт на Webfactory Bulgaria