Българският комунизъм
Библиография
"Септември '23. Идеология на паметта"
АвторБойко Пенчев
ИздателствоСофия: Издателство "Просвета", 2006
Бележки, ключови думи

"Днес Септемврийското въстание от 1923 г. отсъства от културната памет. Изтласкано е не поради заплаха за държавността, както е през 30-те години, а защото на разнище научни и образователни стратегии лявата гузност и дясната гнусливост спрямо комунистическото минало са си стиснали щастливо ръцете. Спорни "места на паметта" не бива да има - а единствено безспорни са тракийските светилища. Изтривайки паметта за 1923 г. и всичко онова, което тази "кървата бразда" легитимира, ние превръщаме исторята на българския XX в. в разказ на идиот, изплют с много шум и ярост, но без капка смисъл. Забравата, наложена върху Септемврийското въстание, е несъзнателен опит социализмът да бъде "нормализиран", т.е. да бъде вкаран в поредица от исторически епохи, към които подхождаме така, сякаш сме в магазин за туристически сувенири - знанието за тях се е трансформирало в образ, който можем да отнесем в къщи, без това да ни ангажира с нещо. Битак в битови кукли и бюстчета на Сталин...

Това е книга за паметта и литературата. За паметта, която не се наследява, а се моделира; за литературата и крехката и власт, с която се разколебава клишетата и ни изправя пред собствените ни граници."

------- Бойко Пенчев --------

Резюме и коментар на книгата на Бойко Пенчев може да прочетете от Елка Димитрова, "Септември’23: идеология на паметта", в-к Култура, бр. 8, 2007 г.


В случай, че посочената връзка не работи, моля, обърнете се към администратора на портала!
ТемиЕжедневие/Общество/Памет, Идеология/Власт

Пълна библиография

a
 С финансовата подкрепа на Отворено Общество
С финансовата подкрепа на Отворено Общество
Продукт на Webfactory Bulgaria