Българският комунизъм
Библиография
"Убийствено червено"
АвторХристо Троански
ИздателствоИздателско ателие Аб, 2003
Бележки, ключови думиСилно провокативен, панорамен и убедителен документално-белетристичен разказ за събития отпреди около 60 години, в който авторът разнищва въпроса защо и как станахме комунистическа държава. Читателят и най-вече наследниците на хилядите /измежду десетките хиляди/ извисени и невинни българи, упоменати като жертви в книгата, остават в недоумение и потрес от сатанинското поведение на други българи. Хитро прикриващи и досега зад умело насаждан "романтичен" идеал една жестока действителност от съдбата на България.

Откъси от рецензии за книгата:

"Този роман-документ ни среща с истината за безбройните престъпни деяния на партията,нарекла се комунистическа.Потресаващи са фактите за "плеядата герои"на БКП-перфектните организатори на вертоломеевите нощи от есента на 1944,осеяли страната с масови гробове и вписали хиляди българи в графата на "безследно изчезналите".Внимание,читателю,тук всички "срещи"не са поименни,а събитията-поставени на точното им място и време."
Доц. Антоанета Запрянова, в. "Подем", 8-14 май 2003

""Убийствено червено не е просто хроника на насилието...Престъпната същност на комунизма,омразата на другомислието,с която той е генетично зареден,тук е показана без маски и без гримове.Това наистина е трилър в убийствено червено,какъвто даже най-големите майстори на жанра не биха могли да съчинят.Дори Том Кланси не би могъл да си въобрази как сред бесовете на деветосептемврийските "победители"България беше превърната в огромно"трудововъзпитателно общежитие"-в лагер."
Вихрен Чернокожов, в. "Про анти", 10-16 юли 2003

"Всичко в "Убийствено червено" е писано от безкомпромисно перо,от перо,държано в ръката на автор,наричащ нещата с истинските им имена.Някъде по света фантасти се надпреварват да измислят страшни приказки,а тук тръпките на страха те побиват,защото фактите са такива ,каквито са:страшни,зловещи,оформящи една от наи-позорните страници в българската история.Сякаш четем готически роман,а всъщност Троански се позовава на документи,нетърпящи възражение...
Доц. Ангел Ангелов, сп. "Един завет, бр.4 2003

Из преамбюлната глава на "УБИЙСТВЕНО ЧЕРВЕНО":
"...Продължих да издирвам документални източници, да се ровя в досиета, рапорти, сводки и протоколи, да отсявам факти, имена и спомени на очевидци. Постепенно, вьпреки ограничения достъп до уж разсекретсните, а всъщност предвидливо прочистени от някого архиви, съумях да събера "суровия материал" за насилията в първите години на тоталитаризма. И докато пишех книгата, пред очите ми все беше бай Тома: с дребната си, ала излъчваша финес фигура; с лицето си на светец, носещо едновременно отпечатъци и на страдалчество, и на духовна непоколебимост; с удивлявяшата ме способност до детайли точно да възпроизвежда събития и поведения на хора. Чувах и гласа му понякога: "Тоталитаризъм ли?! Каква нескопосана и объркваща думичка... Някой се опитва върху туловището на жестоката истина да навлече възтесничка дрешка."

Още за тази книга може да прочетете на Декомунизация.


В случай, че посочената връзка не работи, моля, обърнете се към администратора на портала!
ТемиЕмиграция/Опозиция/Репресии

Пълна библиография

a
 С финансовата подкрепа на Отворено Общество
С финансовата подкрепа на Отворено Общество
Продукт на Webfactory Bulgaria