Българският комунизъм
Библиография
"Литературните погроми. Поръчкови убийства в новата ни литература"
АвторИван Радев (съставител)
ИздателствоИК "Слово" и Национален институт за нова българска литература, 2001
Бележки, ключови думиАвхивни документи, извори за литератураната критика по време на комунизма. Писатели и критика, цензура, автентични критически текстове от периода. Литературна история на комунизма.

"Сборникът "Литературните погроми" поставя началото на поредицата "Полемики", подготвяна от Националния институт "Нова българска литература" - Велико Търново. Той е анонс към съставяните от специално работещи екипи върху свод от три тома, които имат задачата да представят основните дискусии в литературния живот през последните петдесет години. Досега това е направено само за романа на Димитър Димов с книгата "Случаят "Тютюн. 1951-1952 г." (1992), отчасти - с поредицата "Досие" на в. "Литературен форум". А е нужно да се реконструират и преекспонират от съвременна гледна точки всички ония полемики, в които се оглеждат качествата и слабостите на самата литература от втората половина на XX век и на съпътстващата я критика."
проф. Иван Радев

Сборникът си поставя скромната задача да представи на по-младото поколение, което няма лични впечатления и не обича да се рови в архивите на периодическия печат, само част от литературнокритическите текстове, олицетворяващи високата степен на политизираност и контрол над българската литература от последните петдесет години. Обединяващата ги черта е, че са продукт на самата писателска общност и са израз на склонността й към политическо докарване, застраховане и престараване, към безогледно, с цената на всичко, грубо обслужване на Властта. Иначе "явлението" включва и "доклади", "речи" и "писма" на политически фигури като Вълко Червенков, Тодор Павлов, Цола Драгойчева или Тодор Живков, по страниците на които са идеологически заклеймявани редица автори и техни произведения. Ако техните намеси и оценки са осъдителни, но разбираеми откъм подбудите си, не така стоят нещата с подобни жестове в професионална писателска среда. Те наистина са своеобразни поръчкови "убийства" и издават съмнителен морал и липса на духовна извисеност, склонност към подлизурство и хамелеонщина у хора, които са призвани да въплъщават суверенността, етиката и хуманизма на човека."

ТемиИдеология/Власт, Култура/Елити/Дисиденти

Пълна библиография

a
 С финансовата подкрепа на Отворено Общество
С финансовата подкрепа на Отворено Общество
Продукт на Webfactory Bulgaria