Българският комунизъм
Библиография
Белене. Сказание за концлагерна България.
АвторСтефан Бочев
ИздателствоИК "Дамян Яков", 2003
Бележки, ключови думиТова е второто пълно издание на "Белене. Сказание за концлагерна България". (Първото е на Фондация "Българска наука и култура" от 1999 г.) Наложено от изчерпването на първото. Но наложително и поради неизчерпаемата си мощ на най-дълбокото и стойностно народопсихологическо изследване на българския дух от средата на век. "Белене" на Стефан Бочев е нещо много повече от продължение на "Бит и душевност" на Иван Хаджийски за българите, сто години по-късно. Спомени и размисли за онова време, за което "Белене" е ключова дума. Разказ за концлагерите в България през 50-те години на 20 век, но не мрачен разказ на ужаса, а светъл, изпълнени с мек хумор, тънка ирония, любов към живота разказ за човека, поставен на изпитание.

Книгата представя рядко срещана в родната мемоаристика позиция. Авторът търси отговор на въпроса защо се случи всичко това в България. От съдбите на множеството, описани от автора личности, той създава една концепция за българина въобще. За неговите архетипни черти. За способността му за оцеляване в условията на различни тирании. Обичта и съпричастието със съдбата на всеки отделен човек и на нацията като цяло - това е, кам което ни води авторът на "Белене. Сказание за концлагерна България".

За автора може да прочетете още в поменателната статия на Румен Аврамов, "Стефан Бочев (1910-2002)", в-к "Култура", бр. 36, 11 октомври 2002 г.


В случай, че посочената връзка не работи, моля, обърнете се към администратора на портала!
ТемиЕжедневие/Общество/Памет, Емиграция/Опозиция/Репресии, Идеология/Власт

Пълна библиография

a
 С финансовата подкрепа на Отворено Общество
С финансовата подкрепа на Отворено Общество
Продукт на Webfactory Bulgaria