Българският комунизъм
Centre for Advanced Study Sofia
EN | БГ
22 Февруари 2024
-------------
Българският комунизъм
Библиография
Червените завеси на София
АвторБернар Олзер, Жан-Батист Мишел
ИздателствоСофия: Фондация "Комунитас", 2020
Бележки, ключови думи

През 1948 г. не повече от двайсетина успенци извършват апостолското си служение в България, след като ужасяващият комунистически режим е прогонил всички чужденци от страната. Всичко е подготвено още тогава, за да започнат преследванията срещу малобройната католическа общност, обявена за враг номер 1 на режима.

Отец Камен, отец Йосафат, отец Павел... Само три имена от същата тази общност. Какво знаем за техния арест, за тяхното мъченичество, за жестокия им процес? И кой би могъл да се усъмни, че те са екзекутирани на 11 ноември 1952 г., след като са били обвинени като „шпиони и заговорници, които са искали да подготвят империалистическата война срещу СССР, България и народните демокрации.." Те, тримата?

Благодарение на съхранилата се памет, петдесет години след разстрела им тримата отци бяха обявени за мъченици на Вярата и беатифицирани от папа Йоан Павел II. След една много дълга анкета, която бихме могли да наречем нов процес.

„Червените завеси на София" разкрива детайлите на това грижливо и задъхано разследване, чрез което постулаторът Бернар Олзер ни връща назад във времето, кара да проговори мълчанието, кръстосва спомените, търси доказателства в една България, политическа освободена, но все още застинала в старите си рефлекси.

Бернар Олзер (род. 1948 г.) е бивш генерален секретар на Конгрегацията на Августинците на Успението. От 2006 г. се установява в Манила, откъдето ръководи общността на успенците във Филипините. Жан-Батист Мишел е писател

ТемиЕмиграция/Опозиция/Репресии, Малцинства/Субкултури

Пълна библиография

Календар на събитията

next
февруари 2024
next
ПВСЧПСН
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   
в новини
в библиография
в каталог
навсякъде

Новини

14 Февруари 2016
 
Публично представяне: "Държавна сигурност - предимство по наследство"
 
Институт за изследване на близкото минало и Фондация „Конрад Аденауер“ ви канят на представянето на книгата от поредицата „Минало несвършено”
 
още...
9 Декември 2015
 
Държавна сигурност – профсъюзите, стопанският живот и работниците
 
представянето на 28-ия документален сборник от поредицата „Из архивите на ДС”
 
още...
18 Март 2014
 
"Десталинизацията – дилемата на едно противоречиво десетилетие"
 
Първи дискусионен младежки форум
 
още...
27 Май 2013
 
Образованието в социалистическа България – между традицията и комунистическата идеология
 
Катедра „Нова и най-нова история на България“ при Исторически факултет на Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий" ви кани да участвате в организираната научна конференция
 
още...
 
Всички новини
a
 С финансовата подкрепа на Отворено Общество
С финансовата подкрепа на Отворено Общество
Продукт на Webfactory Bulgaria