Българският комунизъм
Centre for Advanced Study Sofia
EN | БГ
20 Април 2024
-------------
Българският комунизъм
Библиография
"Архивите говорят № 69 - Политическа история на съвременна България т.3 1953-1956"
АвторЛюбомир Огнянов (съставител)
ИздателствоСофия: Държавна агенция „Архиви”, 2019
Бележки, ключови думи

Етапите на т.нар. „десталинизация" и плахите опити за икономически и социални промени, извършени от БКП в периода 1953-1956 г., са обект на разглеждане в настоящия трети том на сборника. Публикуваните документи характеризират епохата, в която продължава прилагането на съветския модел на обществено устройство и държавно управление в условията на тежки вътрешнопартийни борби в Българската комунистическа партия, при запазване на пълен партиен контрол върху всички звена на политическата система в страната. Макар че Априлският пленум, проведен през 1956 г., осъжда някои от проявите на „култа към личността" в предходната епоха, той не успява да промени нито политическата система, нито общественото развитие. Публикуваните документи разкриват и нагласите за „размразяване" на наложения сталинистки режим в България, срещнали пълно неразбиране и упорита съпротива в средите на управляващия комунистически елит.

Подборът на документите е направен така, че да даде представа както за директивите и указанията на централните органи на БКП, така и за тяхното прилагане от държавните институции и местните партийни и държавни структури. Поради сливането между партия и държава и първостепенната роля на органите на комунистическата партия, приоритет имат решенията на Политбюро и пленумите на ЦК на БКП.

В сборника са включени документи и материали, съхранявани в Централния държавен архив (ЦДА) и Архива на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия (АКРДОПБГДСРСБНА), Държавния военноисторически архив (ДВИА) и Държавен архив (ДА) -София. Други са извлечени от стенографските дневници на Първото (дн. Двадесет и седмо) и Второто (дн. Двадесет и осмо) Народно събрание, от „Известия на Президиума на Народното събрание" и от периодичния печат. Трети са вече публикувани в документалните сборници на Държавна агенция „Архиви" и КРДОПБГДСРСБНА.

ТемиИкономика/Политика/Лидери

Пълна библиография

Календар на събитията

next
април 2024
next
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
в новини
в библиография
в каталог
навсякъде

Новини

14 Февруари 2016
 
Публично представяне: "Държавна сигурност - предимство по наследство"
 
Институт за изследване на близкото минало и Фондация „Конрад Аденауер“ ви канят на представянето на книгата от поредицата „Минало несвършено”
 
още...
9 Декември 2015
 
Държавна сигурност – профсъюзите, стопанският живот и работниците
 
представянето на 28-ия документален сборник от поредицата „Из архивите на ДС”
 
още...
18 Март 2014
 
"Десталинизацията – дилемата на едно противоречиво десетилетие"
 
Първи дискусионен младежки форум
 
още...
27 Май 2013
 
Образованието в социалистическа България – между традицията и комунистическата идеология
 
Катедра „Нова и най-нова история на България“ при Исторически факултет на Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий" ви кани да участвате в организираната научна конференция
 
още...
 
Всички новини
a
 С финансовата подкрепа на Отворено Общество
С финансовата подкрепа на Отворено Общество
Продукт на Webfactory Bulgaria