Българският комунизъм
Библиография
"България под комунистическия режим 1944-1989"
АвторСтоян Райчевски
ИздателствоСофия: ИК "Симолини", 2016
Бележки, ключови думи

На 9 септември 1944 г. комунистическата партия свали с военен преврат правителство на Константин Муравиев, когато съветската армия бе започнала вече да окупира страната. Наложеното и доминирано от комунистите правителство на Отечествения фронт налага своята власт с тотален терор.Още в първите дни и седмици, чрез т. н. „тройки" съставени от активисти на комунистическата партия и криминално проявени лица, са избити без съд и присъда около ЗООООдуши. С масови репресии, убийства, арести, изселвания и други насилнически действия комунистическата партия, която разполага в ОФ правителството с Министерството на вътрешните работи и Министерството на правосъдието, се правя жестоко със своите противници и с потенциални политически опоненти. Терорът обхваща всички нива на политическия, стопанския и духовен живот на страната.

Правителството на Отечествения фронт издава поредица репресивни наредби, укази и постановления, с които се дават пълномощия на репресивните органи и привилегии на защитниците на новата власт.

Режимът налага принудителна колективизация в селото, национализация на промишлеността, търговията и финансовото дело, разкрива лагери за задържане и принудителен труд , инсценира съдебни процеси, изселвания и др. репресии срещу„враговете на народната власт".

Засилва се съпротивата на българския народ против комунистическия режим, която прераства в нелегална борба, включително и с въоръжени чети и отряди - горяните.

ТемиИкономика/Политика/Лидери, Идеология/Власт, Емиграция/Опозиция/Репресии

Пълна библиография

a
 С финансовата подкрепа на Отворено Общество
С финансовата подкрепа на Отворено Общество
Продукт на Webfactory Bulgaria