Българският комунизъм
Библиография
"Нация, държава и институции"
АвторЛъчезар Стоянов
ИздателствоСофия: Гутенберг, 2012
Бележки, ключови думи

"Търсейки някакво изображение 3а корицата, което да покрие темата „Нация-държава-институиии", попаднахме на една фотография на столичния център от края на 50-те години на миналия век. В нея сякаш на едно място са сбрани сгради, символизиращи всичко, 3а което става дума тук - законотворчеството (Народното събрание), разума (Българската академия на науките) вярата (черквата „Св. София" и храмът „Александър Невски" и срамежливо надничащия вляво Свети синод), че донякъде и митологията (паметникът на Александър II).

Подобна, но с помощта на словесната оптика, картина се е постарал да направи авторът на тази книга, събирайки на едно място статии и студии, посветени на голямата тема „Съвременна България". Как се създават и как действат институциите, кое ги прави устойчиви, и кое ги превръща в преходни. Всичко това - пречупено през процеси и събития, даващи сюжетна плътност на изображението. И още нещо много важно, което изследователите често забравят - къде са хората в този калейдоскоп.

Личен поглед към проблема, ще кажат някои. И ще са прави. Но след като авторът снове из тези полета близо 40 години, смятаме че можем да се доверим на преценките му."

--- От издателите ---

ТемиИкономика/Политика/Лидери, Идеология/Власт

Пълна библиография

a
 С финансовата подкрепа на Отворено Общество
С финансовата подкрепа на Отворено Общество
Продукт на Webfactory Bulgaria