Българският комунизъм
Библиография
"Процесите - Партията срещу Църквата"
АвторХристо Куличев
ИздателствоСофия: УИ „Св. Климент Охридски”, 2012
Бележки, ключови думи

„В ръцете си държим книга, която обезателно трябваше да бъде написана."

проф. дин Христо Матанов

„С конкретни факти авторът проследява удара върху Евангелските църкви и разкрива реалните измерения на държавната политика спрямо българското протестантство."

доц. Пламен Митев, декан на Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски"

„Български пастир сподели историята си за тормоз, откази за назначаване, арести, побои и хвърляне в затвора. Принуждаван бил да се отрече от Христос, но отказал. Тогава властите започнали да го третират като враг, предател и заплаха за националната сигурност. Семейството му платило висока цена - били лишени от възможност за висше образование и работа, домът им бил претърсван и поставен под надзор. При мене дойде и скъп брат, загубил член от семейство си в смърт при съмнителни обстоятелства. Подозирали тайната полиция, но не било възможно да се предизвика разследване. Въпреки това този човек беше готов да изгради църква, без значение на цената. Винаги съм бил вдъхновяван от тези, които, изправени пред сериозни заплахи и риск, са избирали да следват Господ Исус Христос."

Из записките на Стюарт МакКалистър, богослов

„Пътувах много в Югоизточна Европа по време на Желязната завеса. Тя се усещаше още на българската граница - дълго изчакване, строги проверки, охранителни кули и бодлива тел застрашително „приветстваха" западните посетители. Чудя се какво ли ме накара да посещавам тази страна?

Е, две неща убедително ме спечелиха: любовта ми към хората на България и послушанието им към Бога. Тази любов нарастваше при всяко мое пътуване. Нарастваше и страхът, че тези хора няма да могат да живеят богоугодно при установения ред. Но аз срещнах истински герои, останали верни, независимо от причинените им беди. Защото да изповядваш вярата си имаше висока цена: затвор, заточение, отлъчване от обществото, а за някои - смърт. Имах привилегията да работя с такива хора; те ми показаха, че е възможно да се служи на Бога, когато това е забранено.

Системата на потисничество сега я няма. Желязната завеса от символ на разделение се превърна за мене в символ на единство. Зад нея се родиха приятелски отношения, каквито не бях имал и в най-смелите си мечти. Що се отнася до Желязната завеса - тя не постигна целта си. Това е просто чудесно."

Алфред Щурценегер, мисионер

ТемиМалцинства/Субкултури, Култура/Елити/Дисиденти, Емиграция/Опозиция/Репресии

Пълна библиография

a
 С финансовата подкрепа на Отворено Общество
С финансовата подкрепа на Отворено Общество
Продукт на Webfactory Bulgaria