Българският комунизъм
Centre for Advanced Study Sofia
EN | БГ
28 Септември 2021
-------------
Българският комунизъм
Новини / Събития

29 Ноември 2010
Международният тероризъм в досиетата на Държавна сигурност

На 29 ноември 2010 г. от 17 ч. ще може да научите повече за сборника „Международният тероризъм в досиетата на Държавна сигурност” в Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски”.

Сборникът „Международният тероризъм в досиетата на Държавна сигурност” е третото издание от документалната поредица на Комисията по досиетата. То обхваща периода 1970 - 1991 година. Долната времева граница на документацията на ДС по проблемите на международния тероризъм съвпада с началото на бързото разпространение на явлението тероризъм в Близкия изток (1968) и в Западна Европа (1969). Горната историческа граница е съобразена със закона за разкриване на документите на бившите български тайни служби (1991 и тя съвпада с граничната зона между две епохи в развитието на международния тероризъм.

Публикуваните документи тематично са ограничени в рамките на проявленията на международния тероризъм. Представянето на вътрешния тероризъм на територията на страната, както и подкрепата на българската държава за националноосвободителни и антиколониални движения в страни от Третия свят са обект на други самостоятелни изследвания.

Голямата част от обнародваните в сборника документи са на специализираните отдели на българското разузнаване и контраразузнаване. Те са групирани в литерни дела и обектови разработки по линия „Терор”. За съжаление при реорганизациите на службите голяма част от информационните архиви са унищожени. Направените справки в регистрационните дневници и архивините регистри сочат, че по линия „Терор” в българските национални и регионални контраразузнавателни служби са създадени 153 литерни дела, от тях през 1991-1993 г. с протоколи са унищожени 46 дела за периода 1969-1989 г. Отделно в архива на контраразузнавателния отдел на българското външно разузнаване са запазени други 25 литерни дела, които съдържат както обобщаващи справки, така и разузнавателни доклади и донесения от представителите на разузнаването в чужбина.

Подбраните в сборника документи са обособени в четири взаимно свързани раздели. Първият включва основни инструктивни документи, които дават светлина върху вътрешната организация на службите – създаването на специални отдели през годините и тяхното преструктуриране предвид на новите задачи, свързани с оценките и борбата с международния тероризъм. Вторият раздел представя оперативно-аналитична информация за повече от 100 международни терористични организации, придобита от българското разузнаване и контраразузнаване или получавана при обмена с КГБ и другите източноевропейски служби. В третия раздел са включени документи за присъствието и активността на международни терористи на територията на България и предприетите ответни контратерористични действия през последното десетилетие на Студената война. Четвъртата част проследява международното сътрудничество в борбата с тероризма.

В настоящото издание са включени 98 документи с обем от 461 страници. Предвижда се разширен дигитален вариант, който ще бъде допълнен с още близо 400 документи с общ обем над 2500 страници, всички от централизирания архив на КРДОПБГДСРСБНА.

От 1 декември книгата ще бъде налична онлайн на сайта на Комисията и на сайта на Дигитализационния проект на СУ SUDIGITAL

 
14 Февруари 2016
 
Публично представяне: "Държавна сигурност - предимство по наследство"
 
Институт за изследване на близкото минало и Фондация „Конрад Аденауер“ ви канят на представянето на книгата от поредицата „Минало несвършено”
 
още...
9 Декември 2015
 
Държавна сигурност – профсъюзите, стопанският живот и работниците
 
представянето на 28-ия документален сборник от поредицата „Из архивите на ДС”
 
още...

Обратно към новините

Календар на събитията

next
септември 2021
next
ПВСЧПСН
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
в новини
в библиография
в каталог
навсякъде
 

Библиография

Пламен В. Петров
 
Изкуство и власт в България през 70-те години на ХХ век
 
София: Издателство на Софийски университет, 2021
 
Пълна библиография
a
 С финансовата подкрепа на Отворено Общество
С финансовата подкрепа на Отворено Общество
Продукт на Webfactory Bulgaria